Pages

Jom Sertai Blog ini

Monday, August 9, 2010

Aku malu pada mu ya RASULULLAH


Petang semalam sebelum bertolak ke satu tempat mendengar kuliah dari seorang Ustazah yang agak hebat jugak orangnya, aku singgah sebentar di rumah sahabat.Mana mungkin aku ingin pergi bersendirian di dalam majlis ilmu itu..sedangkan makan perlu berteman, inikan pula bila pergi ke majlis-majlis ilmu(makanan rohani) seperti itu.. Sambil menunggu sahabat datang menjemput, aku sempat membelek sebuah majalah Solusi.

Sayu hatiku... malu terasa bila mana aku terbaca satu artikel yang memuatkan tentang kisah Rasulullah S.a.w selalu berlapar..Selama ini kerana terlalu ingin meningkatkan kadar hemoglobin dalam darah aku selalu menurut nafsu makan. Pengidap anemia ni biasanya kena makan berkali ganda dari orang yang mempunyai kadar hemoglobin yang normal. Tapi bagi aku, itu semua tak boleh nak dijadikan alasan untuk menurut hawa nafsu makan semata-mata..hem..perlu muhasabah diri balik setelah membaca kisah Rasulullah S.a.w ini..ikutilah....

Aisyah r.a berkata,"Tidak pernah keluarga Rasulullah S.a.w kenyang makan roti gandum tiga hari berturut-turut sejak baginda datang di Madinah sehingga baginda wafat."

Suatu riwayat yang diberitakan oleh Abu Nu'aim,Khatib, Ibn Asakir dan Ibn al-Najjar daripada Abu Hurairah r.a berkata:
"Aku pernah datang kepada Rasulullah S.a.w ketika dia sedang bersembahyang duduk, maka aku pun bertanya kepadanya :
"Ya RAsulullah! mengapa aku melihatmu mbersembahyang duduk, apakah englkau sakit?' Jawab baginda: 'Aku lapar , wahai Abu Hurairah!'

Mendengar jawapan Baginda itu, aku terus menangis sedih melihatkankeadaan Baginda itu. Baginda merasa kasihan melihat aku menangis, lalu berkata :
'Wahai Abu Hurairah! jangan menangis, kerana beratnya hisab di hari kiamat tidak akan menimpa orang yang hidupnya lapar di dunia jika dia menjaga dirinya semasa hidup di dunia'".

No comments:

Post a Comment